Biznesplan

Przykładowy biznesplan, dzięki któremu możesz sprawdzić czy masz szansę na powodzenie na food truckowym rynku.

  1. Postaraj się zrobić rozeznanie i scharakteryzować rynek mobilnej gastronomii w Twoim mieście / regionie.
  2. Zastanów się czym Twoje menu i food truck będą się wyróżniać wśród innych propozycji i czy będzie atrakcyjny dla klienta.
  3. Wypisz wszystkie produkty, które chcesz mieć w ofercie oraz ustal ich cenę sprzedaży.
  4. Przeprowadź analizę SWOT.
  5. Oblicz czas potrzebny na cały proces zakupów, a następnie przygotowania produktów do sprzedaży, pozwoli Ci to oszacować liczbę współpracowników.
  6. Oszacuj przybliżone koszty działalności:
    • ZUS
    • Ubezpieczenie działalności gospodarczej
    • Koszt wynajęcia miejsca
    • Opłaty teleinformatyczne
    • Usługi księgowe
    • Odbiór nieczystości / zużytego tłuszczu
    • Zakup paliwa do samochodu
    • Opłata za prąd, gaz, woda
    • Usługi bankowe (miedzy innymi terminal)
    • Reklama
    • Pozostałe usługi niezdefiniowane
    • Koszty pracownicze
  1. Oszacuj zakładane przychody.
  2. Sprawdź ile produktów miesięcznie musiałbyś sprzedać aby pokryć koszty działalności.

Jeżeli, na podstawie powyższych wyliczeń, jesteś w stanie zarobić więcej niż tylko na pokrycie kosztów działalności - do dzieła 🙂

kalkulator