Krótka historia mobilnej gastronomii w Stanach Zjednoczonych

Krótka historia mobilnej gastronomii
w Stanach Zjednoczonych

Chuck Wagon

1866 – Charles Goodnight, uznawany za prekursora mobilnej gastronomii, zbudował „Chuckwagon”, prototypową kuchnię polową, z której sprzedawał jedzenie pastuchom i podróżnym na Dzikim Zachodzie.

1872 – Zbudowano pierwszą miejską mobilną jadłodajnię, ciągniętą przez konie. Walter Scott zaparkował swój zadaszony wóz konny przed lokalną redakcją gazety w Providence w stanie Rhode Island. Siedząc w środku, przez okno sprzedawał kawę i kanapki.

1894 – Rozpoczęto regularną sprzedaż kiełbasy w okolicy akademików największych wschodnich uniwersytetów (Yale, Harvard, Princeton i Cornell). Stoiska nazwano “Dog Wagons”.

1917 – Do wojska wprowadzono kuchnie polowe.

1936 – Powstanie pierwszego Weinermobila (auta w kształcie parówki w bułce), w którym Oscar Mayer prowadził sprzedaż hot-dogów.

1960-70 – Furgonetki z jedzeniem, znane jako “Roach Coaches”, stają się nieodzownym elementem krajobrazu.

1974 – Raul Martinez przerobił starą furgonetkę z lodami na pierwszą na świecie mobilną restaurację z meksykańskimi tacos (Los Angeles).

1980-90 – Przy Uniwersytecie Rutgersa w New Brunswick stanęły pierwsze “Grease Trucks” (pl: wozy z sadłem). Nazwa furgonetek pochodzi od sprzedawanych w nich “Fat Sandwiches”, wyróżniających się zawałowymi ilościami węglowodanów i tłuszczu 🙂

2004 – The Street Vendor Project zorganizował rozdanie Vendy Awards, które do dziś uważane są za kulinarne Oscary ulicznej gastronomii (Nowy Jork).

Lipiec 2006 – Hasło “food truck” wraz z opisem historii mobilnych kuchni na świecie pojawiło się w serwisie Wikipedia.

Listopad 2008 – Food Truck Kogi BBQ wyjechała na ulice Los Angeles, sprzedając tacos w wersji azjatyckiej.

Styczeń 2010 – Powstanie SoCalMFVA (Southern California Mobile Food Vendors Association (pl: Stowarzyszenie Sprzedawców Mobilnej Gastronomii Kalifornii Południowej) jako pierwszej organizacji broniącej praw właścicieli food trucków.

Sierpień 2010 – Powstanie pierwszego programu telewizyjnego dotyczącego mobilnej gastronomii: The Great Food Truck Race (pl: Wielki Wyścig Food Trucków).

Listopad 2010 – W Los Angeles powstaje pierwszy ranking food trucków, wykorzystujący restauracyjny system ocen.

Styczeń 2011 – Prezydent Barak Obama na Twitterze przedstawił swoja ulubioną furgonetkę w Waszyngtonie, D.C. Empanadas.

Czerwiec 2011 – Pera Food Truck (Nowy York) jako pierwszy otrzymał koncesję na sprzedaż alkoholu.

Sierpień 2011 – Przy użyciu Food Trucków, firma The Gap przeprowadziła kampanię reklamową dżinsów retro.

Styczeń 2012 – Pojawienie się furgonetek na NFL Super Bowl w Indianapolis.

Marzec 2014 – Premiera filmu “Szef” (reż. Jon Favreau), opowiadającego historię szefa kuchni, który po utracie posady w renomowanej restauracji otwiera Food Trucka.

Czerwiec 2014 – Założenie The National Food Truck Association (Narodowego Stowarzyszenia Food Trucków), jako pierwszego ruchu narodowego, zrzeszającego przedstawicieli wszystkich pomniejszych amerykańskich ugrupowań.

Luty 2016 – Kogi BBQ (Los Angeles) ma 143 000 obserwujących osób na Twitterze.