Nowe prawo UE o znakowaniu żywności

Wchodzące za parę dni, 13 grudnia, przepisy UE dotyczące nowego sposobu znakowania żywności dotyczyć będą również gastronomii. Nowe przepisy nakładają obowiązek informowania o wszystkich składnikach zawartych w daniach, które mogą powodować alergię lub reakcję nietolerancji. Nazwy wszystkich substancji, muszą być wyraźnie wyszczególnione i muszą odróżniać się od reszty wykazu składników. Do prawidłowego oznaczenia można również wykorzystać system gotowych, graficznych oznaczeń, który w jasny sposób określa skład potraw. Informacja musi być na tyle jasna i widoczna, żeby klient mógł się z nią zapoznać przed złożeniem zamówienia lub dokonaniem zakupu.

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

7 grudnia 2014

Comments are closed.