Street Food Polska Festival w Lublinie

Street Food Polska

Majowy weekend z najlepszymi polskimi gastrowozami - Street Food Polska Festival w Lublin Plaza


To już pewne, gdzie będzie najsmaczniej i najgoręcej w weekend 30 i 31 maja w Lublinie. Lublin Plaza zaprasza do siebie Street Food Polska Festival, czyli najlepsze polskie restauracje na kołach. Przez dwa dni goście Galerii oraz turyści będą mogli skosztować dań kuchni z całego świata, w tym oczywiście burgerów, ale także takich nowości jak pierożki przygotowywanych przez prawdziwego Tybetańczyka czy szynek pieczonych wg XVII receptury. Oprócz nich pojawi się pierwszy polski street food, czyli przyczepa Niewiadów z klasycznymi zapiekankami z PRL-u, amerykańskie BBQ serwowane przez absolutnych mistrzów street foodu z BB Kings. Nie zapomną o weganach i wegetarianach, przygotują także pyszne dania dla najmłodszych – węgierskie ciacha i bubble tea z żelkami.

Dzisiejsze jedzenie uliczne to nie tylko moda, to naprawdę doskonałe i poparte naszymi recenzjami najlepsze smaki i dania serwowane już przez kilkadziesiąt samochodów zwanych food truckami. Dla lublinian wybieramy tylko te najlepsze, by dać obraz zmian i nadchodzących trendów w gastronomii – mówi Żorż Ponimirski ze Street Food Polska.

Oprócz jedzenia przygotowano szereg atrakcji – dla dzieci Miasteczko Zabaw, dmuchańce, Zumba Kids, a dla wszystkich maraton Zumby prowadzony przez Martę Frankel, Macieja Sarnata i Annę Półtorak.

Organizatorzy festiwalu tradycyjnie zapraszają całe rodziny i jak zwykle uprzedzają – będą kolejki. Przygotowano ponad sto miejsc siedzących i to niezależnie od pogody, która na szczęście zapowiada się równie pysznie.

Wydarzenie na Facebooku: https://www.facebook.com/events/1578838965713433/

Karmić będą:
1. Celtyckie SMAKI oferują kuchnię historyczną. Szynki ze świń karmionych żołędziamy czy kiszone śledzie wg XVII receptur maja wierną rzeszę fanów w całej Polsce. W Lublinie oprócz pysznych szynek zaskoczą polskimi winniczkami, a wszystko przygotowane według kilkusetletnich receptur.
2. Easy Rider - takich hot dogów nie zjesz nigdzie indziej! Klasyczny, Sloppy Joe, Japan Dog czy Blue – nikt nie odejdzie zawiedziony!
3. B.B.Kings to łódzka ekipa łącząca pasję do jedzenia z off-roadem. Ekstremalny grilling w ich wykonaniu zdobył już niejedno serce i żołądek. Grillują wszystko. Od hamburgerów poprzez karkówkę, golonkę aż po całe prosiaki.
4. Ciacha – węgierskie, drożdżowe ciastka pieczone w piecu, nawijane na wałki i posypywane pysznymi dodatkami (nutella, orzeszki, kokos...)
5. Momo-Smak Kuchnia Tybetańska - serwuje pierożki na parze przygotowywane przez prawdziwego Tybetańczyka Dorje Vang Daga. Wersje mięsne, wegetariańskie i wegańskie to prawdziwy przekrój smaków Azji. Niestety zawsze długie kolejki.
6 i 7. Manufaktura Krakowska Foodtruck – pierwszy z dwóch barowozów serwować będzie burgery, w drugim zjemy belgijskie frytki i sataye z kurczaka
8. FOOD so GOOD - pierwszy FoodTruck w Kielcach zaserwuje frytki i pyszną kiełbasę w bułce, a może coś jeszcze?
9. Zapiekanki Tradycyjne - najmniejszy food truck w Polsce, udana reaktywacja pierwszego krajowego street foodu. Smaki i receptury z dzieciństwa serwowane z przyczepy Niewiadów ciągniętej przez małego fiata 126p. Do zapiekanek z domowymi wędlinami podają kultową oranżadę produkowaną nieprzerwanie od 1948 roku na warszawskim Kamionku. Kolejki gwarantowane.
10. Bubbleology Polska napoi wszystkich spragnionych swoimi rewelacyjnymi herbatami z żelkami lub tapioką.

Comments are closed.